ΚΑΝΤΟ ΌΠΩΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ! 

Γράφει ο Θόδωρος Μεχλιζόγλου

Πολιτικός Αναλυτής  (Πολιτική Οικονομία – Νομισματική Πολιτική)

Κάποιοι ίσως παραξενεύτηκαν από τον τίτλο, αλλά θέλουμε δεν θέλουμε η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Ίσως θα θυμάστε το 2010, όταν οι δυτικόδουλοι, παγκοσμιοποιητές στην πλειοψηφία τους, λάτρεις του Ευρωμονόδρομου, μας έλεγαν για την αναγκαιότητα της παραμονής μας στη ζώνη του Ευρώ. Ότι θα δεχόμασταν μια εσωτερική υποτίμηση κατά 40%, κι ότι θα ερχόντουσαν λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί. Ότι δεν θα είχαμε καύσιμα,τρόφιμα,ρεύμα,νερό,τηλέφωνο κ.λ.π. Ότι θα γινόμασταν Βουλγαρία! Ε τελικά γίναμε Ουγκάντα και η Βουλγαρία σε λίγο μας ξεπερνάει και θα την κοιτάμε με τα «κυάλια». Ήδη βέβαια μας ξεπερνά σε πολλούς τομείς της Οικονομίας! Αλλά η γείτονα Χώρα έχει το εκδοτικό δικαίωμα του νομίσματος που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της. Έχει κλειδωμένη ισοτιμία σε σχέση με το Ευρώ και ασκεί δική της οικονομική και ειδικά φορολογική πολιτική.

Εμείς που μείναμε στο «σκληρό» πυρήνα που λέγεται Ευρωζώνη τι καταφέραμε, μετά από 7 χρόνια σώσιμο, με 4 μνημόνια και άλλες τόσες Κυβερνησεις; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, όπως βέβαια και τα πορτοφόλια μας!

Όταν λοιπόν ξεκίνησε το «σώσιμο» η Χώρα είχε παραγόμενο προϊόν, αυτό που λέμε ΑΕΠ 238 δις. Τη χρονιά που μας πέρασε 176 δις.

Το Δημόσιο χρέος ήταν 301 δις και 127% σε σχέση με το ΑΕΠ και το προηγούμενο έτος 327 δις (μεσολάβησε και το καταστροφικό για ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία, κούρεμα – psi), και 179% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η εσωτερική υποτίμηση άγγιξε το 45%, με τους μισθούς να μειώνονται 35% κατά μέσο όρο και τις συντάξεις κατά 50% περίπου και έπεται και συνέχεια !

Η επίσημη ανεργία από το 13,9 το 2010, έφτασε το 24,5, με 230.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν και να χάνονται περίπου 700.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Θέλετε κι άλλο «σώσιμο»; 20 ετές πλάνο που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3%, έβαλε στο τραπέζι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Τσίπρας φαίνεται προς το παρόν να το σκέφτεται ως πιθανό σενάριο για να αρχίσει η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του χρέους  (με ασήμαντο όφελος για τη Χώρα) και να βγούμε στις αγορές το 2018, να δανειζόμαστε πάλι με επιτόκια 4-5% το νόμισμα, που θεωρούμε ότι είναι δικό μας και φοβόμαστε μην το χάσουμε!

Όσο για τους «φτωχούς» γείτονες Βούλγαρους, αυτοί τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης 4-5%. Οι μισθοί αυξάνονται διαρκώς και κρατηθείτε!!!Το χρέος τους αναλογεί μόλις στο 29% του ΑΕΠ.

Αν δεν κατανοήσουμε, ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία, δυστυχώς σε λίγα χρόνια, θα ζούμε ως πένητες, σε μια Χώρα που δεν θα μας ανήκει ούτε ο αέρας που αναπνέουμε!

Γι’ αυτό «κάντο όπως η Βουλγαρία» και ΓΡΗΓΟΡΑ αδέρφια!

Σχολιάστε